Translate

2012. december 18., kedd

Karácsony Németországban

Németország Európában helyezkedik el.
Itt már Augusztusban megjelennek a boltok polcain mézeskalácsok illetve csokitélapók. De az igazi karácsonyi készülődés November végén kezdődik mikor a lámpa oszlopok, az utcák fel vannak díszítve. Illetve ilyenkor rendezik meg a Karácsonyi Vásárt amit több néven is említenek, ez régiónként változik. pl.: Weihnachtsmarkt, Christkindlmarkt, Striezelmarkt
 Itt lehet venni, betlehemes figurákat, fajátékokat, karácsonyi piramisokat, diótörő figurákat, ablakokba helyezhető fényeket és mézes süteményeket is..
 Persze az étel ital sem maradhat el. A vásárban találhatsz sült kolbászt, pirított mandulát, forralt bort és puncsot.
A vásártér központi helyén hatalmas karácsonyfát, vagy betlehemi jászlat állítanak fel, ahol koncerteznek is a vásár alatt.


 Ez az ablakban tehető világító dísz.
 Ezek meg a diótörő figurák ^^
Adventi időszakban apró süteményeket sütnek, házat és udvart díszítenek. És persze az Adventi koszorúk gyertyáit gyújtogatják.
Minden vasárnap egyet a 4 közül. Az első Adventi koszorú 24 gyertyás volt, Johann Heinrich Wichern készítette 1860-ban. Majd csak 1925-ben készült jelent meg a 4 gyertyás. Szóval az Adventi koszorú innen ered ^^ A hagyománytisztelőknél a koszorún lévő gyertyák, szalagok színe három lila és egy rózsaszín. A lila a bűnbánat színe. A rózsaszínű gyertyát advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap gyújtják meg, emlékeztetve a hívőket arra, hogy karácsony csodája már közel van.
Egy másik igen népszerű koszorú szín a piros arannyal. A piros az életet, az arany a fényt jelképezi. A koszorú zöld színe a termés, a kör alak az örökkévalóság jelképe.

A gyerekek számára az adventi várakozás, ma már elképzelhetetlen az adventi naptár nélkül. A mai formában használatos naptár egy müncheni édesanya találmánya. Kisfia Gerhard Lang számára készítette az elsőt, hogy gyermeke mindennap tudhassa hányat kell még aludnia karácsonyig. Egy kartonlapra 24 kis csomagocskát rajzolt, ezekre pedig egy-egy aprósüteményt varrt. Ebből december elsejétől kezdve minden napra jutott a gyereknek egy a várva-várt ünnepig. Mikor a fiú megnőtt édesanyja ötletéből vállalkozást indított.
Az első akkor még ablaktalan naptár kb. 1906-ban hagyta el nyomdát. A naptár két lapból állt: az egyik színes képeket, a másik versikéket tartalmazott, erre kellett aztán a kivágott képeket ragasztani. A nyitható ablakú naptár 1920-ban, míg a csokoládéval töltöttek csupán 1958-ban jelentek meg a piacon.
A boltokban árult adventi naptárak mellett nagyon népszerűek a saját készítésűek is. Mint például amit itthonra csináltam, egy zsinórra rögzítettem 24 zoknit, mindegyik rejt valami meglepetést. Illetve amit az oldalra készítettem ^^" Gyakran tartalmaznak a kis csomagok egy kis karácsonyi hangulatú olvasnivalót is: bibliai idézeteket, vers- és dalszövegeket, meséket, igaz történeteket.


Szenteste karácsonyfát állít a család a gyerekek segítségével. Az ajándékot aszerint hogy valaki vallásos vagy sem a Télapó avagy a Jézuska hozza. Németül Weihnachtsmann vagy Christkind. Betlehemi jászólat is állítanak fel otthon és nem csak a templomokban.

A hagyományos vacsora az hideg krumplisaláta volt virslivel.
Karácsony első ünnepnapján mindenütt ponty volt a „kötelező” főfogás, de ma már a pulyka és a liba lekörözte népszerűségében a halat. Sőt az sem ritkaság napjainkban, hogy vadhúst, esetleg marha- vagy borjúsültet készítenek karácsonyra a német háziasszonyok.
 Hagyománynak számít: almát, diót és mandulát fogyasztani karácsonykor! Az alma ugyanis a „tudás fáját” idézi, a dió és a mandula pedig – a maga kemény, nehezen feltörhető héjával – az élet nehézségeit.
Jellegzetes süteményük, édességük Karácsonykor a Stollen
 Finom tésztájába kandírozott narancs- és citromhéjat, mazsolát, marcipánt és vaníliát sütnek, s a tészta a hozzáadott rumtól foszlós és illatos. Az általános vélemény szerint a legjobb fajtájú Stollen Drezdában készül.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hali...Anata no namea wa nandesuka....^-^ /Mi a neved?/