Translate

2012. december 18., kedd

Egyéb karácsony

Nagy-Britannia
A britek hasonlóan ünnepelnek az amerikaiakhoz, azzal a különbséggel, hogy náluk nemcsak a feldíszített fenyőfa, hanem a fagyöngy is fontos főszerepet kap, amit az előszobába függesztenek ki. Állítólag, akit kedvese ez alatt csókol meg, az minden esetben képes lesz majd ellenállni a csábításnak, és örökre hű marad szerelméhez. A gyerekek a felnőttekkel ellentétben nem a fagyöngyöt igyekeznek kiakasztani, hanem a zoknijukat, hogy Father Christmas, vagy Karácsony Apó tudja mibe dugni a nekik szánt ajándékokat.
Az ünnepi menü náluk is pulykából és különféle desszertekből áll, de itt egy jó háziasszony mindig készít az asztalra egy nagy tál, forró puncsot is. 

Dél-Afrika
Bármilyen hihetetlenül is hangzik Dél-Afrikában, Afrikában is tudják, mi az a karácsony. Az afrikaiak elterjedt szokása a dobozcsere. A kis dobozkák elsősorban házilag készült, gyümölcsös süteményeket rejtenek, amivel felkeresik szeretteiket. A dobozt azonban csak este, otthon, családi körben illik kibontani, ellenkező esetben nem hoz szerencsét... 


Olaszország
Talán első hallásra hihetetlenül hangzik, de az olasz gyerekek nem ismerik a Mikulást. Őket a jóságos boszorkány, Befana látogatja meg, és nem december elején,hanem január 6-án. Ez ezért érdekes, mert Olaszország lakói mélységesen vallásosak, mégis helyett kapott a szívükben a csodálatos kis boszorkány, aki elviszi magával a régit és a rosszat, helyette pedig újat és jót hoz. Tulajdonképpen a megújulás, az elengedés, a változni és változtatni akarás parányi istennője ő. Természetesen az olasz otthonokban is állítanak az emberek ünneplőbe öltöztetett fenyőfát, de a magyarokkal ellentétben sokkal nagyobb gondot fordítanak a megemlékezésre: vagyis a betlehemi játékokra. nem csak a templomokba mennek el megnézni az amatőr színházak és a gyerekek előadásait, hanem ők maguk is készítenek kicsi jászolt, és apró agyagfigurákat otthon. A dolog varázsa és lényege abban rejlik, hogy a család apraja-nagyja együtt legyen, és közösen imádkozzon, a nap szeretet jegyében teljen el. A Piazza del Popolón a kíváncsi turista is megnézheti a más országokból érkezett csodálatos betlehemeket, igaz, a legszebbet a Vatikán előtt lévő Szent Péter téren van. December 24-én a gyerekek jelmezbe öltöznek, és úgy járják az utcákat. Ez alatt a szülők pedig titokban feldíszítik a fenyőt.
A menü elsősorban angolnából és panettonéból, vagyis karácsonyi kenyérből áll, ami mazsolával és édes aszalt gyümölcsökkel készül. 


Forró karácsony Floridában
Nem feltétlenül a hideg időn és a hóesésen múlik, hogy a világ más táján állítanak-e fenyőfát a szeretet ünnepén. Aki járt már Floridában karácsonykor, pontosan tudja, hogy az ott élőket ugyanúgy lázban tartja ez a szép ünnep, mint minket.
Lehet ragyogó napsütés, a templomokban (néhány helyen) helyet kapnak a betlehemi játékok, de igazság szerint itt a dolog elsősorban a bulikról és az ajándékozásról szól. Gondolta volna, hogy néhány kertben ma már állítanak felfújható gumifát és hóembert, amit este ugyanúgy kivilágítanak, akárcsak más városokban, országokban? 

 Franciaországban a menü egy szélesebb skálán mozog, hiszen ott a vacsoraasztalra bőven jut a tengeri herkentyűkből is. A franciák imádják a színes fenyőfákat, így velünk ellentétben nem csak apró süteményekkel, szaloncukorral, gömbökkel díszítik, hanem minden évben más-más színűre festik. Ez azt jelenti, hogy a díszítés során vagy egyetlen szín dominál, vagy pedig azt, hogy a bátrabbak be is fújják egy bizonyos színre a nagyobb ágakat. A gyerekek, ahogyan azt a régi képeslapokon látjuk, a kandalló szélére tűzik nagy zoknijaikat, kiteszik az ajtó elé cipőiket, hogy Pére Noel megtölthesse azokat ajándékokkal.
A lengyelek asztaláról nem hiányozhat a szent kenyér, vagyis az oplatek. A vékony ostyát a családfő annyi darabra töri, ahány tagú a család, és a vacsora előtt mindenki részesül a szent áldozatból. Az ostyát nagyon szép jelenetek díszítik: minden lapocskáról Jézus születésének pillanatai köszönnek vissza ránk. 

A horvát karácsony, szemben a többivel, mindig tartogat egy kis meglepetést: egyre többen gondolják úgy, hogy a szeretet ünnepén bűn kivágni ennyi fenyőfát, ezért ez a kérdés évről-évre heves indulatokat vált ki az emberekből. Szenteste három nagyobb fatuskót dobnak a kandallóba, a Szentháromság jelképeként. A fenyőfán lévő gyertyákat kizárólag ezzel a parázzsal gyújtják meg. Ezt követően „enni adnak a tűznek”: étel- és italáldozatot dobnak bele. Erre azért van szükség, hogy a tűz eleméssze a rosszat, és szerencsét és jót hozzon a családnak a következő évre. 


Mexikó
Posadas – egy ünnep, ami egy nagyon régi történetet elevenít meg. Szűz Mária és Szent József Jézus születésének éjszakáján szállást keresett. Menekülniük kellett a gonosz király, Heródes elől, aki elrendelte, hogy minden újszülött fiút meg kell ölni. A mi betlehemes játékunkkal ellentétben, ami ténylegesen a világrajövetelről szól, a posadas a szálláskeresésnek állít emléket. A gyerekek minden házhoz bekopognak, hogy eljátszhassák a rövid kis történetet. Miután végeztek a házigazda engedélyt ad nekik arra, hogy a palfonról lelógó, papírból készült pinatát egy pálca segítségével átlyukasszák, hogy kipotyogjon belőle a sok cukorka és csokoládé.

Skandinávia 
Ha Skandináv földön megkérdeznénk valakit, hogy hová való a Mikulás, egészen biztosan éles vita alakulna ki. A svédektől a finnekig ugyanis mindenki másképpen vélekedik ebben a témakörben. Az izlandiak pedig egyenesen úgy vélik, hogy bárki bármit is mondhat, akkor is nekik van a legtöbb, egészen pontosan tizenhárom Mikulásuk.
Skandináviában az ünnepi készülődés már novemberben elkezdődik, ők bizony nem hagyják az utolsó pillanatra az ajándékok beszerzését, az ajtódíszek elkészítését, és arra sem lusták, hogy elsétáljanak az erdőbe, és összegyűjtsék a bokrokon dér csípte és aszalta gyümölcsök begyűjtését. Merthogy ez elengedhetetlen kelléke lesz a gyümölcsös kalácsnak.
Az asztalon a heringsalátától kezdve a húsgombócon, a főtt-füstölt sonkán, az aszalt gyümölcsökön, az almával párolt vörös káposztán át a minimum hét féle süteményig nagyon sok minden található. természetesen nem szabad elfeledkezni a tejbekásáról sem, amit elsősorban a házi manók számára készítenek ki, akik az istállóban laknak. A megmaradt kását éppen ezért éjjelre kiteszik az istállóba, hátha a manó nem mer bemenni a házba, hogy megvacsorázzon. A mazsolás, tejszínes kásába egy szem mandulát is belefőznek, és aki megtalálja, az biztos lehet abban, hogy a következő évben mindvégig szerencse kíséri majd. A Norvégok asztalán a pirog, a dánokén pedig a különféle, hidegen tálalt sültek roskadoznak. 

Spanyolország
Természetesen a latinos temperamentum a karácsonyt is jellemzi. Az éjféli szentmise, a betlehem (nacimientó) Spanyolországban is elengedhetetlen kellékei az ünnepnek. Január 5-én a gyerekek kirakják cipőiket a balkonra vagy az ablak közelébe, hogy másnap, vízkeresztkor a napkeleti bölcsek abba tehessék apró ajándékaikat. 

forrás:  http://hu.ezo.tv/cikkek/karacsony-a-nagyvilagban.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hali...Anata no namea wa nandesuka....^-^ /Mi a neved?/