Translate

2013. március 25., hétfő

téma hét 1.nap. A húsvét eredete

A húsvét mindenki számára más ünnep. A vallásosok ekkor ünnepelik Jézus feltámadását. A húsevők a 40 napos böjt végét ünneplik. A Nyuszi imádók a nyulakat istenítik. A gyerekek az ajándékozást kedvelik ilyenkor. Személy szerint a húsvét az egyik kedvenc ünnepem, ugyan is imádom mind azt ami régen vele árt, mikor kislány voltam. (erről később)

Eredete

 Egyházi ünnep. Jézus feltámadásának a 40 napos böjtnek a végét ünnepeljük ekkor. Később kezdett el "ünnepesedni" ez a két nap.

Húsvéti nyúl legendája...avagy miért tojna a nyúl tojást.

Régebben mikor a "nyúl és a húsvét" történetét leírták a németek, és le fordították a szöveget, valaki félre fordította azt. Ugyan is a német gyöngytyúk szót és a  nyúl szót felcserélte az illető. Így az eredeti gyöngytyúk helyett nyúl hozza az ajándékot és a hímes tojást.


Szokások

Húsvét vasárnap

Ezen a napon már izgatottan felkelek. Kinézek az ablakon és látom hogy szépen ragyog a nap és hogy jó napunk lesz. Kint már száll a sonka illata és a tavasz friss lehelete besuhan az ablakon. A család össze gyűl a reggelire. A reggelinél van torma, sonka, tojás. A tojást elvágják annyi felé ahányan vagyunk és megesszük. A papa behozza a saját tormánkat és elmondja rendszerint hogy ez a legerősebb, és nem a bolti. Apa a furcsa ízlése miatt különböző tormákat vesz elő a hűtőből és azokat eszi. Egyszer csak ki kell mennie valamiért a mamának és anyunak. Majd mikor bejönnek elmondják hogy láttak kint egy óriás nyulat aki mindenhova ajándékokat rakott. Mi izgatottan kirohanunk és látjuk hogy az udvar tele van izgisebbnél izgisebb ajándékokkal és tojásokkal. A nyúl fészekbe össze gyűjtjük az ajándékokat és bent kibontjuk azokat. 

 

Húsvét hétfő

Reggel szépen felöltözünk, a hajunkat megcsináljuk. Kitesszük a tojásokat, és a 100 FT-osokat is.Majd várjuk a fiúkat hogy jöjjenek. Sorjában érkeznek, locsoló versekkel jönnek és kölnikkel hintik meg hajunkat. Van néhány rosszabb is, mikor kicsalnak az udvarra és leöntenek vízzel.  


Locsolás, locsoló vers , avagy szívasd a lányokat pénzért

A fiúk Húsvét Hétfőn locsolni járnak. Locsoló verseket mondanak, és ezért pénzt és hímes tojást kapnak. 


Hímestojás

Locsolásért adod a srácoknak. Több féle is létezik. Képek:








Nyúlfészek

Nálunk egy fonott kosár volt az. Fűvel teleraktuk meg répával hogy legyen mit ennie a nyuszinak. Van ahol később rakják bele az ajándékokat, van ahol külön ide rakja a nyúl a meglepetéseket.

 








  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hali...Anata no namea wa nandesuka....^-^ /Mi a neved?/